Vanhojenpäivä ja niiden historia

Vanhojenpäivä ja niiden historia

Ilmassa on aistittavissa jännitystä. Tiedossa on puku- ja väriloistoa. Sopivasti säihkettä ja korkojen kopinaa. Pojat näyttävät komeilta ja miehekkäiltä smokeissaan ja frakeissaan. Tytöt näyttävät kauniilta ja naisekkailta upeine kampauksineen ja huikeine juhlamekkoineen. Kaikki on valmista. Kohta se alkaa.

Se hetki, kun vanhojentanssien ensimmäinen tanssikappale alkaa soida ja lukion 2 -luokkalaiset alkavat tanssia yhtäaikaisesti samaa koreografiaa – siihen ei ole päästy päivässä tai kahdessa. Sitä varten on oman koulun liikuntasalissa harjoiteltu monen monta tuntia. Varpaita on tallottu, väärällä jalalla aloitettu, väärään suuntaan lähdetty. Vaan ei enää. Nyt on kaikki hiottu viimeisen päälle kuntoon ja on aika tanssia.

Vanhojenpäivän historiaa

Koulujen opetussuunnitelmaan vanhojenpäivä on asettunut 70- ja 80-luvun vaihteessa. Tämän jälkeen siitä tuli perinne. Jokavuotinen päivä lukion toisen luokan oppilaiden kunniaksi. Toisen luokan oppilaat juhlistavat vanhojenpäivää siitä syystä, että lukion abiturientit ovat tulleet oman koulutiensä päähän ja toisen luokan oppilaista on tullut koulun vanhimpia.

Vanhojenpäivä on suomalaisten lukioiden oma juhlapäivä. Alun alkujaan juhlapäivän nimen mukaisesti (vanhojenpäivä), juhlapukeutumisen yleisteemaa leimasi vanhahtava sävy. Koska 2 -luokkalaiset olivat lukion vanhimpia, tuli se osoittaa omalla juhlapukeutumisellaan. Punaisena lankana pukeutumisessa oli vanha tai käytetty mekko tai puku. Tänä päivänä juhlapäivän teema on muuttunut. Melko harvoin juhliin otetaan jokin oma tai äidin vanha mekko. Nykyään usein ostetaan tai teetetään uusi juhlamekko tai se vuokrataan. Sama pätee poikien smokkeihin ja frakkeihin.

Vanhojenpäivän historiaa

Juhlamekko ei tytöillä ole ainut, mihin panostetaan. Usein vanhojenpäivä vaatii myös kampaajalla käymistä. Nutturat, kiharat ja letit ovat näissä kampauksissa suosikkilistan kärkipäässä. Kampauksen näyttävyyttä voidaan lisätä esimerkiksi erilaisin helmin ja kimaltein. Vaativathan kaunis juhlamekko ja kampaus myös upeat juhlakengät. Yleensä myös ne joko ostetaan uusina tai vuokrataan. Kengät kruunaavat jo valmiiksi upean kokonaisuuden.

Tanssiharjoituksissa harjoiteltavia tansseja ovat yleensä erilaiset paritanssit, (esimerkiksi wienervalssi) ja salonkitanssit (esimerkiksi cicapo ja poloneesi). Usein vanhat suunnittelevat myös jonkin oman tanssikoreografian, joka eroaa teemaltaan muista vanhojentansseissa esitettävistä tansseista. Paikkakunta ja koulu määrittävät sen, millainen vanhojenpäivän ohjelma on ja onko päivä kestoltaa yksi- vai kaksipäiväinen. Vanhat esittävät tanssit yleensä kahdesti – yhdet tanssahtelut lukion tuleville vanhoille ja toiset tanssahtelut vanhojen vanhemmille. Tanssien jälkeen yleensä lähdetään porukalla vielä jatkoille.

Aika juhlia

Olo on kuin kuningattarella. Yleisöä on katsomo täynnä. Koko päivä on mennyt siihen, kun on käyty kampaajalla, on laitettu meikki, on laitettu juhlamekko (ja muistettu varoa kampausta). Syöty on siinä välissä, kun siirryttiin autolla juhlapaikalle. Valokuvia on otettu jo varmaan tuhat eivätkä juhlat ole edes kunnolla alkaneet. Mahdanko muistaa tanssiaskeleet? Mahtaakohan tanssiparini muistaa sen yhden käännöksen, jota harjoittelimme liikuntasalissa erittäin monta kertaa? Koskakohan musiikki alkaa soida? Mikäköhän oli ensimmäinen tanssi? Apua, kun jännittää!

Musiikki alkaa soida. Kaikki askeleet muistuvat kaikkien mieliin. Satapäinen lukiolaislauma alkaa tanssia yhtäaikaisesti musiikin tahtiin. Vanhemmat napsivat valokuvia vimmattua vauhtia tanssivasta nuorukaisestaan. Välillä oma lapsi jo ehtii hävitä vanhemman näköpiiristä, kun kaikki keskittyminen menee valokuvaamiseen. Lukiolaiset alkavat rentoutua sitä enemmän, mitä lähemmäs esityksen loppua päästään. Enää ei tuijotetakaan varpaita, vaan katse alkaa nousta ylemmäs. Jopa hymyn pilkahduksia alkaa näkyä. Tietysti vanhemmat innostuvat niistä paljon ja taas alkavat kamerat käydä kuumina – jos saisi taltioitua edes yhden hymykuvan, jossa silmätkin olisivat vielä auki.

Vanhojenpäivä ja vanhojentanssit ovat hienoja perinteitä. Hetken säihke ja pukuloisto ovat tervetullutta vaihtelua lukioilasten muuten niin työntäyteiseen arkeen. Kuinka mukavaa onkaan välillä harjoitella kieliopin, historian vuosilukujen tai haastavien matemaattisten kaavojen sijaan tanssiaskelia. Perinteet kunniaan ja säihkettä arkeen!

© 2021 Stadi tanssii