Valssi

Romanttinen valssi on kaikkien aikojen suosituimpia tansseja. Jotkut pitävät sitä “kaikkien tanssien äitinä” ja juhla-tanssien “selkärankana”, valssi on tosiaan monien tanssien perusta. Todella romanttinen tanssi, koska se koostuu pehmeistä, pyöreistä, virtaavista liikkeistä.

Valssi on sileä tanssi, joka kulkee tanssilinjan ympäri. Valssi sisältää “nousu ja lasku” -toiminnot, jossa on askel, liukumäki ja askel 3/4 kertaa. Tanssijoiden tulisi siirtää olkansa sujuvasti, rinnakkain lattian kanssa ylös- ja alaspäin, ja heidän on pyrittävä pidentämään kutakin askelta. Musiikin ensimmäisellä lyönnillä kulkee askeleen eteenpäin jalkapöytään, sitten varpaisiin, joka nousee asteittain varpaista, jatkaen musiikin toista ja kolmatta lyöntiä. Kolmannen lyönnin lopussa kantapää lasketaan lattialle lähtöasentoon. Nimi “valssi” tulee saksan verbistä walzen. Vaikka ranskalaiset kirjailijat ovat yrittäneet yhdistää valssin 1500-luvun voltaan, ei ole olemassa vahvoja todisteita, jotka yhdistävät tämän italialaisen muodon aikaisintaan 1800-luvun puolivälissä tapahtuneeseen walzenin kuvaamiseen tanssin kuvaamiseksi.

Valssin historia

Monet viittaukset liukuvaan tai liukuvaan tanssityyliin ovat peräisin 1500-luvulta Euroopassa. Valssi on edelleen kehittynyt omaksi lajikseen 1920-luvulla. Valssi syntyi itävaltalaisena kansantanssina, jota kutsutaan Landleriksi, jota leimasivat kumppaneiden pyörivät liikkeet. Jotkut jäljittelevät juurensa Baijeriin, Wienin esikaupunkeihin ja Itävallan alppialueisiin. 1600-luvun alkupuolella tanssi on mullistanut Hapsburgin oikeustanssiksi. Valssi tuli muodikkaaksi Wienissä noin 1780-luvulla, ja se levisi moniin muihin maihin seuraavina vuosina. Nykyajan laulajan Michael Kellyn mukaan se pääsi Englantiin vuonna 1791. Se tuli muodikkaaksi Isossa-Britanniassa Regency-kauden aikana, kun se on kunnioitettu Venäjän suurlähettilään Dorothea Lievenin hyväksymällä. Diarist Thomas Raikes kertoi myöhemmin, että “Englannin yhteiskunnassa ei ole koskaan tapahtunut niin suurta aistia kuin valssin käyttöönotto vuonna 1813”. Vaikuttava tanssin mestari ja ohjekirjojen laatija Thomas Wilson julkaisi kuvauksen oikean menetelmän valssista vuonna 1816. Myöhemmin Johann Straussin musiikki auttoi valssia kehittymään eteenpäin. Valssilajeja on vuosien varrella kehittynyt eri muotoihin; nykyaikainen valssi, nopeampi versio on nimeltään Wienin valssi, kun taas hitaampi versio tunnetaan vain nimellä valssi.

Valssin tekniikka

Valssilla on ainutlaatuinen tekniikka: “nousta ja pudota” ja “vartalo heiluttaa”. Nousu ja lasku viittaavat nousevaan ja laskevaan, että tanssija tuntee, että hän liikkuu varpaisiin, ja sitten rentoutuu polven ja nilkan läpi, päättyen tasaiselle jalalle. Tämä tyylikäs toiminta antaa pariskunnille upean ilmeen, kun ne liukuvat vaivattomasti lattian ympäri. Kehon vaimennus antaa pariskunnille heilurimaisen ulkonäön, heiluttavat ylävartaloitaan suuntaan, jonne he liikkuvat. Näiden toimien pitäisi olla sileitä ja mutkattomia. Valssi on yksinkertainen, mutta tyylikäs ja kaunis tanssi. Valssin perusliike on kolmivaiheinen sekvenssi, joka koostuu askeleesta eteen- tai taaksepäin, askel sivulle ja askeleen sulkemiseen jalat. Vaiheiden ajoitus tunnetaan nimellä “Quick, Quick, Quick” tai “1,2,3.” Valssin musiikki on kirjoitettu 3/4 kertaa, laskettuna “1,2,3 – 1,2,3”. Kunkin toimenpiteen ensimmäinen tahti on korostettu, vastaten laajennettua, erittäin venytettyä vaihetta, joka on otettu ensimmäisellä laskulla, jota seuraa kaksi lyhyttä vaihetta. Valssi on helppo tunnistaa ja se on helppo oppia, sillä sen rytmikuvio on erottuva. Klassiset valssin säveltäjät toimittivat perinteisesti musiikkia tanssia varten, ja Franz Schubertin valssit (mukaan lukien Valses Sentimentales ja Valses Nobles) kirjoitettiin kotitalouksien tanssia varten ilman mitään teeskentelyä taidemusiikiksi. Frédéric Chopinin elossa olleet 18 valssia (viisi, jotka hän kirjoitti lapseksi), mutta ei myöskään Mazurkas ja polonaises, eivät olleet selvästi tanssia. Ne merkitsivät valssin ja muiden tanssimuotojen hyväksymistä vakaviksi sävellykseksi. Muita merkittäviä panoksia valssi-tyylilajiin klassisessa musiikissa ovat 16 Johannes Brahmsin (alun perin pianon duettoa) ja Maurice Ravelin Valsesin aatelaiset ja sentimentaalit pianolle ja La Valse orkesterille (Lamb 2001).

Valssin tekniikka

© 2021 Stadi tanssii