Tanssin harrastus Suomessa

Tanssin harrastamisen voi aloittaa minkä ikäinen liikunnasta innostunut vaan. Tanssilajeja löytyy eri pohja kuntoisille, ja kukin voi valita opinto paikkansa sen mukaan miten vakavasti haluaa harrastuksensa ottaa. Kuten muidenkin urheilulajien kohdalla, vanhempana tanssin aloitus rajoittaa hieman sitä, miten pitkälle siinä pääsee. Esimerkiksi nelikymppinen ensimmäistä kertaa aikuisten balettitunnille osallistuva, ei välttämättä tule kohoamaan Kansallisbaletin primadonnaksi, vaikka miten kovasti yrittäisi ja harjoittelisi, joten omien odotusten kanssa kannattaa olla relistinen. Tanssiharrastus on hyväksi tekijänsä fyysiselle- ja mielenterveydelle. Mukavan tunnin aikana kuntoa ja vetreyttä tulee kohotettua lähestulkoon kuin vahingossa, ja usea harrastaja ottaa vakinaisten tuntien lisäksi ohjelmaansa muita fyysisiä aktiviteetteja jotka parantavat kuntoa, ja sitä kautta tanssiliikkeiden oppimisen helppoutta. Kaiken urheilun uskotaan olevan hyväksi mielenterveydelle, mutta varsinkin tanssi usein kohottaa harrastajien endorfiini tasoja. Seuroihin liittyvät tapaavat myös useita samanmielisiä henkilöitä, ja sosiaalisten suhteiden luominen on aina helpompaa jos on yhteistä rupateltavaa uusien ihmisten kanssa.

Tanssiharrastuksen lajit

Tanssiharrastusta kaipaileva voi valita useista eri mahdollisuuksista. Moni tykkää käydä harrastamassa vapaamuotoisesti ilman sen kummempaa ohjausta tanssilavoilla tai yökerhoissa, ja suomalaisista perinteistä kiinnostuneet usein hakeutuvat kansantanssi harrastuksen pariin. Tanssikouluissa lapset, nuoret ja aikuiset voivat myös valita useista toisistaan eriävistä tyylisuunnista. Tunnetuin näistä on varmasti perinteinen baletti. Taapero ikäiset lapset usein aloittavat baletin harrastuksen satubaletin huomassa, jossa liikeratoja opitaan leikin ohessa, ilman klassiseen balettiin liittyviä tiukkoja sääntöjä. Ala-asteikäiset lapset voivat aloittaa baletin harrastuksen tosissaa, ja on suositeltavaa että lapset tanssivat aktiivisesti ennen kymmenettä ikävuottaan jos he mielivät ammatti balettitanssijoiksi myöhemmällä ijällä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että vanhemmat aloittelijat eivät voi nauttia baletista harrastuksena. Useat yksityiset ammattiopistot tarjoavat tunteja aikuisille aloittelijoille, ja lajin piiriin palaaville harrastajille. Jos hypyt tuntuvat vaativan liikaa koordinaatiota, tanssin asentoja voi harjoitella myös barre -kuntoilu tunneilla. Baletti harrastuksena auttaa kehonhallinnassa, ryhdin parantamisessa, ja yleisessä keskitys kyvyn kohottamisessa.

Tanssiharrastuksen lajit

Suomalaisissa tanssiopistoissa suosittua on ollut 80-luvulta saakka myös moderni jazztanssi, joka on hieman helpommin lähestyttävää kuin baletti, mutta ottaa vaikutteita useista baletin perinteistä. Modernin jazz tanssin harrastaminen alkaa kehon vahvistamisesta, ja notkeuden lisäämisestä, ja kehittyy myöhemmin useiden musiikillisten liikesarjojen opetteluun. Baletin lisäksi moderni jazz tanssi ottaa vaikutteita useista muista tanssin alalajeista, joten se voi toimia suhteellisen helppona ponnahduslautana laajemmalle tanssi harrastukselle. Modernin jazztanssin yksi tärkeimmistä periaatteista on tanssijan suhde rytmiin, ja oppilas pääsee varmasti kokemaan musiikkiin yhdistyvän tanssin huumaa. Tämä parantaa kunnon lisäksi reaktionopeutta ja itseilmaisua. Jazztanssiin liittyy myös showtanssi, jota harrastetaan yleensä isommissa ryhmissä. Showtanssi on nopea tempoista ja näyttävää, ja ottaa vaikutteita myös katutanssista. Showtanssin harrastajat opettelevat tunneillaan kokonaisia koreografioita, ja ryhmät päätyvät usein esiintymään ulkopuolisille tahoille löydettyään yhteisen rytmin. Showtanssin suosio on noussut maailmanlaajuisesti viimeisen parin vuoden aikana talent-tyyppisten televisio ohjelmien ansiosta. Huimia akrobaattisia katutanssi esityksiä katsova saattaa usein ajatella että laji on itselleen mahdoton. Näin ei kuitenkaan ole, sillä sitä tarjotaan aloittelija asteelta myös aikuisille harrastajille. Vaikka katutanssi kumpuaakin alunperin nuorisokulttuurista, tämä ei laske vanhempia harrastajia sen ulkopuolelle, sillä yksi yleisistä teemoista on erilaisuuden hyväksyminen. Kaikki eivät välttämättä päädy ihan sille asteelle että pystyisivät tekemään kaikkia temppuja, kuten esimerkiksi yhden käden varassa tapahtuvia seisomisia, mutta niiden opettelu on hauskaa, ja lisää varmasti harrastajan yleistä voimakkuutta. Katutanssi syntyi alunperin vapaamuotoisena harrastuksena 70-luvun Amerikassa, ja tästä johtuen sillä on vähemmän tiukkoja sääntöjä kuin esimerkiksi baletilla.

 

 

 

© 2021 Stadi tanssii