Tanssilavojen huumaa

Lavatanssit ovat Suomessa edelleen suosittua puuhaa, ja vaikka tanssilavojen määrä on yleisesti vähentynyt, vanhojen tanssilavojen tilalle nousee uusiakin paikkoja. Lisäksi tanssilava iltoja järjestetään tavallisissa tanssiravintoloissa, ja joskus jopa nuorison suosimissa yökerhoissa. Myös suuret viihdekeskukset tarjoavat vaihtoehtoisen paikan perinteisille tansseille. Lavatanssien perinteet ovat pitkät, ja ensimmäiset sanomalehti maininnat varsinaisista tanssilavoista ilmestyivät 1879. Tätä ennen tanssia viihteen muotona oli harjoitettu tuvissa, riihissä, ja muilla maalais väen kokoontumis alueilla.

Lavojen tanssilajit

Nykypäivänä useat tanssilavoilla kävijät hakevat tanssitaitoa erinäköisiltä tanssikursseilta, ja joillain tanssilavoilla toiminnasta on tullut varsin kilpailuhenkistä. Suomessa toimii myös Seuratanssiliitto, SUSEL ry, joka valvoo seuratanssinohjaajakoulutusta, ja ohjaajien toimintaa. Tanssit tapahtuvat usein elävän musiikin säestyksellä, ja useista yhtyeistä on tullut suosittuja  laajemmankin yleisön mielessä. Kiireisin ilta Suomalaisilla tanssilavoilla on juhannusaatto, jolloin useat muuten tanssia harrastamattomat ryntäävät nostalgia henkisesti maaseudun lavoille fiilistelemään. Tanssilavoilla tanssitaan useiden askelkuvioiden mukaan, ja monien musiikkityylien säestyksellä. Tyylit vaihtelevat tunnelmallisista vauhdikkaisiin, ja jokainen voi tanssi kaikkia lajeja oman osaamisensa mukaan. Suosittuja tanssityylejä ovat muun muassa foksi, tango, valssi, ja humppa. Myös jenkkaa, polkkaa, masurkkaa, ja rock n swing -tansseja nähdään paljon. Lattaritanssien rakastajat taas pääsevät liikkumaan samban, rumban, ja cha-chan tahdissa. Erikoista tanssilavoille on että tanssiparit voivat itse päättää mikä tanssilaji sopii sillä hetkellä soitettavan musiikin rytmiin, joten saman kappaleen aikana saattaa esiintyä useita tanssilajeja.

Tanssilajeista tunnetuimpia ovat varmasti valssi ja tango. Valssi on 3/4 tahtinen partanssi, joka sai alkunsa 1000-luvulla Euroopassa, ja on vanhin nykyaikana tanssittavista seuratansseista. Karkeasti valssityylit jakautuvat Wienervalssiin, lavavalssiin, ja näitä hitaampaan englantilaiseen valssiin. Suomalaisilla lavoilla nähdään useimmiten englantilaistyyppistä valssia. Tangon historia taas juontaa juurensa Argentiinaan ja Uruguayhin. Vaikka Suomessa tanssitaan myös Argentinalaista tangoa, yleisimmin tanssilavoilla nähdään kotoisempaa versiota, Suomalaista tangoa. Suomalainen tango on intohimoista serkkuaan hieman hitaampaa, maanläheisempää, ja vähemmän akrobaattista toimintaa.

Tanssilavojen musiikki

Perinteisesti tanssilavoilla soittaa yksi tai useampi orkesteri, joiden settien välissä musiikkia soitetaan levyiltä. Tyypillinen setti aika on noin 45 minuuttia, ja perinteisesti bändi soittaa kaksi saman tanssilajin kappaletta jälki jälkeen, mahdollistaen parien tunnelmaan pääsemisen. Yleisö voi tietyissä rajoissa esittää kappale toiveita orkesterille, vaikkakin ‘Soittakaa Paranoid’ -huudot jäävät luultavimmin huomioimatta. Orkesteri on yleensä koostettu harmonikansoittajasta, basistista, kitaristista, rumplaista, kosketin soittajasta, ja laulajasta. Puhallinsoittimet ovat myös yleisiä.

Tanssilavojen säännöt

Tanssilavoilla on useita käyttäytymissääntöjä, jotka on usein esillä seinällä. Nämä auttavat mukavan toiminnan ylläpitämisessä, ja riitatilanteiden välttämisessä. Pääasiassa paikoissa on vallalla miesten haku, joka tarkoittaa että neidit ja rouvat odottavat lavan reunalla, ja herrat käyvät pokkaamassa mieleisensä daamin orkesterin kuuluttaessa seuraavan tanssin. Tanssin aikana mies on viejän roolissa, ja kappaleen loputtua he palauttavat tanssi kumppaninsa paikalle josta he noutivat tämän. Monilla tanssipaikoista osa illasta on varattu naisten haulle, jonka aikana toimitaan päinvastoin haun aikana. Tanssin vienti ja kumppanin palautus pysyvät kuitenkin miesten vastuulla. Naisten hausta tiedotetaan yleensä orkesterin toimesta, ja lisäksi visuaalisesti joko kyltin, tai valotaulun kautta. Perinteisesti tanssilavoilla tanssitaan vasta päiväistä kiertoa, tämän noudattaminen auttaa pareja olemaan törmäämättä toisiinsa. Parit jotka päätyvät paikallaan tanssittuihin, esimerkiksi lattari tansseihin, hakeutuvat joko lavan keskelle, tai niille varta vasten varattuihin paikkoihin. Miehen vastuulla on tanssin vieminen, ja pääsääntöisesti nainen seuraa häntä, joten liiallisten törmäilyiden välttäminen on miehen vastuulla. Tästä johtuen hänen tulee myös kohteliaaksi pyytää anteeksi, jos pariskunta osuu toisiin tanssijoihin.

Tanssilavojen säännöt

© 2021 Stadi tanssii