Perinteiset ruotsalaiset tanssit

Ruotsalaiset eivät ole kovinkaan tanssivaa väkeä, mutta sielläkin on kautta aikojen tanssittu muutamia tiettyjä kansantansseja, joiden perinne jatkuu vielä tänäkin päivänä. Kuitenkin siellä, kuten Suomessakin, perinnetanssin harrastajat ovat häviävän pieni ryhmä ja perinteisten tanssien säilymisen vuoksi, niitä koitetaan opettaa myös nuoremmalle väestölle. Vielä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan tämän kansanperinteen häviämisestä kokonaan.

Kansantansseja on aina tanssittu ympäri maailmaa. Ne mielletään enemmän tavallisen kansan tansseiksi ja ne halutaan selkeästi erottaa ylempien säätyjen tansseista. Myös Ruotsissa eli pitkään voimakas kulttuuri-ilmiö kansantanssiin liittyen ja hovissa tanssittavat hienot tanssit erosivat näistä melko paljon. Ruotsin hovissa tanssittavia tansseja tuotiin ulkomailta ja ne sisälsivät paljon upeita juhlapukuja sekä tarkoin harjoiteltuja askeleita.

Tanssit ovat Ruotsissa kehittyneet melko samaan tahtiin kuin muuallakin Pohjoismaissa. Erityisesti polska on tanssilaji, mihin voi törmätä joka puolelle Suomessa ja Norjassakin. Pohjoismaisilla tansseilla on hyvin paljon yhteistä historiaa ja ne ovat levinneet maasta toiseen siirtolaisten mukana. Monet kansantanssitapahtumatkin Pohjoismaissa keräävät yhteen osallistujia kaikista naapurimaista.

Pohjoismaissa ei kansantansseilla kuitenkaan ole yleisesti niin suurta merkitystä kuin joissain muissa kulttuureissa. Tanssit ovat aina olleet alueellisia ja niiden suosio riippuu alueella vallitsevasta kiinnostuksesta tanssia kohtaan. Ruotsissa tanssit ovat alkaneet jo 1700-luvulla, jolloin niiden harrastajia oli todella paljon. Tanssi oli keino pitää hauskaa yhdessä, kokoontua ja löytää myös puoliso itselleen.

Tansseja tanssittiin paljon ja niistä alkoi muodostua oma kansanperinteensä Ruotsissa. Suosio kasvoi jatkuvasti ja erityisesti 1900-luvun alussa raittiusjärjestöjen toimesta haluttiin lisätä tanssiperinnettä entisestään. Samalla myös voimisteluseurat alkoivat puhua tanssien puolesta ja ne koettiin hyväksi harrastukseksi nuorille. Entisaikaan monet nuoret osasivatkin kaikki perinnetanssit todella mallikkaasti. Harmi, että nykyään niiden osaaminen ja harjoitteleminen on jäänyt vähemmälle.

Tanssilajit

Jotkin tanssilajit ovat hävinneet vuosisatojen saatossa. Ruotsissa on aikanaan syntynyt monenlaisia tanssilajeja, jotka saivat vaikutteita naapurimaista ja niistä tulleilta siirtolaisilta. Tansseja tanssittiin kylissä ja seuroissa. Niillä oli vahva merkitys kansalaisten identiteetille ja ruotsalaisuudelle. Jotkut tanssit ovat muokkautuneet vuosisatojen aikana ja toiset kuolleet kokonaan pois, mutta on olemassa muutamia tansseja, joita tanssitaan vielä tänäkin päivänä.

Polska on ehkä kaikkein suosituin näistä tansseista. Se tuli Pohjoismaihin aikoinaan nimensäkin perusteella Puolasta. Polska onkin alun perin puolalaista kansantanssia, mutta se saavutti suuren suosion Pohjoismaissa ja erityisesti Ruotsissa. Polskaa tanssittiin alun perin hovissa, mutta se hylättiin sieltä 1700-luvulta ja siirtyi kokonaan kansantanssiksi. Myös sen rytmi ja muoto muuttuivat hieman sen siirtyessä pelkästään tavallisen kansan tanssitavaksi.

Polska on saanut vaikutteita myös monista Keski-aikaisista tansseista. Sitä on olemassa monta eri muotoa. Aikanaan häissä tanssittiin ketjupolskaa, missä vieraat jonossa tanssivat polskaa pitäen toisistaan kiinni. Häissä tanssittiin myös paripolskaa, joka alkoi hääparin tanssista ja sitten sulhanen tanssi naisvieraiden ja morsian miesvieraiden kanssa. Polska on ollut vauhdikasta tanssia, josta ei ääntäkään puutu, kun tanssijat oikein innostuvat.

Hambo on eräänlainen polskan nykyaikainen versio. Sitä tanssitaan paritanssina ja tanssijat pitävät kiinni toisistaan. He niiailevat ja pyörähtelevät rauhallisin askelein kolmijakoisen musiikin tahdissa.

Pohjois-Ruotsissa suosittu tanssi on snoa tanssi, joka tarkoittaa ruotsiksi pyörimistä. Se on paritanssi, jota tanssitaan nelijakoisen musiikin tahtiin. Monet perinteisistä ruotsalaisista tansseista ovatkin paritansseja, mutta myös neli- ja ryhmätanssit ovat hyvin edustettuina. Ruotsissa elää melko aktiivinen kansantanssiperinne ja niiden alaiset seurat järjestävät erilaisia tapahtumia erityisesti kesäisin. Seurat levittävät myös tietoutta tansseista ja opettavat niitä muun muassa kouluissa ja oppilaitoksissa.

© 2021 Stadi tanssii