Kaikki sambasta

Tanssi, joka saa lanteet keinumaan ja jonka musiikin rytmi vie melkein kuin itsestään jalat liikkeelle. Sellaisen tunnelman samba luo ja siksi se onkin saavuttanut paikkansa yhtenä maailman suosituimpana tanssilajina. Samba on tanssina itsessään suhteellisen vaativa, mutta monelle harrastajalle tärkeintä on liikkuminen sen rytmien mukana eikä niinkään täydellisesti suoritetut keinautukset.

Samba on kaikkea muuta kuin vakava tanssilaji. Sen vaativuus tuo mukanaan oman haasteensa, vaikka juuri sen takia moni lopettaakin lajin harrastamisen ja siirtyy helpompiin samankaltaisiin tansseihin kuten salsaan. Samba on kuitenkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen harrastus. Erilaiset sambakarnevaalit, joita järjestetään ympäri maailmaa, myös Suomessa, ovat upea kulkue täynnä värikkäitä hienosti koristeltuja pukuja ja tanssin hurmaa.

Samban lyhyt historia

Samban historia liittyy hyvin läheisesti orjakauppaan mitä käytiin Afrikasta Brasiliaan 1500-luvulla. Orjia yritettiin järjestelmällisesti käännyttää kristinuskoon uuden asuinmaan uskonnollisuuden vuoksi. Alkuperäiset afrikkalaiset kuitenkin harjoittivat salaa omia lähtömaastaan tulleita uskontoja ja pikkuhiljaa ne muokkautuivat Brasilian katolisen uskonnon mukana. Syntyi synkretistinen uskonto candomblé, jolla oli tärkeä rooli samban synnyssä.

rummut

Atabaquet eli rummut, jotka muistuttivat läheisesti congarumpuja olivat erittäin tärkeitä soittimia candombléssa. Rummuilla kutsuttiin jumalia ja harjoitettiin erilaisia uskonnollisia rituaaleja. Niihin liittyi olennaisena osana tanssi. Samban kannalta näitä merkittäviä tansseja olivat umbigada ja samba de roda. Samba sana juontaa juurensa sanasta semba, jonka vastine on myös umbigada. Se tarkoittaa tanssia, jota tanssitaan piirissä ja käsiä taputetaan rytmin tahtiin.

Piirin keskellä tanssiva ihminen hakee piiristä uuden tanssijan, joka siirtyy piirin keskelle tanssimaan. Piirin keskellä tapahtuva tanssi on soolotanssia ja sitä voi tanssia vapaamuotoisesti. Tanssijan vaihto tapahtuu koskettamalla uutta tanssijaa vatsallaan, tämä kosketus on nimeltään semba. Eurooppaan tanssi alkoi saapua 1900-luvun alussa siirtolaisten mukana ja siitä se pian levisikin ympäri maailmaa.

Samban tyylilajit

Samba voidaan jakaa kahteen eri luokkaan, paritanssiin ja karnevaalitanssiin. Ne ovat molemmat kehittyneet vuosien saatossa monella eri tavalla, ja niistä on irtautunut lukuisia erilaisia variaatioita. Suomessakaan ei juuri tiedetty samban alkuperämaasta Brasiliasta mitään sen saapuessa Suomen tanssitunneille 1940-luvun lopussa. Sitä kävivät opettamassa eri ammattilaiset ympäri Eurooppaa.

Tunnetuin samban paritanssin muoto on samba de gafieira. Se on eräänlainen sekoitus valssia ja tangoa. Monissa Brasilian tanssikouluissa käytetäänkin viitteitä nimenomaan näistä kahdesta tanssilajissa opetettaessa samba de gafieiran askelia ja rutiineja. Nykyään se sisältää paljon akrobaattisia liikkeitä ja se luokitellaan yhdeksi vaikeimmista samban lajeista tanssia.

Samba no pé, suoraan käännettynä samba jalassa, tarkoittaa samban perusaskelia. Se on myös nimitys sambatanssin tyylilajille, jota tanssitaan sambakarnevaaleissa. Siinä liikkeet ovat hyvinkin nopeita ja siihen liittyy paljon showmaisia elementtejä ja liikkeitä. Se on soolotanssia ja suosituin samban tanssin muoto.

Sambaa tanssitaan sekä kilpatanssina että täysin harrastemuodossa. Se on Suomessakin osa tanssikilpailuja, mutta suositumpaa se on tavallisen kansan keskuudessa. Sen suosio johtuu varmasti pitkälti sen hauskasta otteesta ja rytmistä. Harrastelijatanssijan ei tarvitse olla niin tarkka virheistä ja täydellisestä suorituksesta, vaan se on tanssilaji mistä voi vain nauttia ja antaa askelten viedä sen iloisen rytmin mukaan.

Brasiliassa järjestetään vuosittain suuret sambakarnevaalit, missä eri sambakoulut kilpailevat keskenään. Se on suuri kansanjuhla, johon valmistaudutaan kuukausia ja sitä varten tehdään musiikkia ja asusteita. Sambakoulut luovat oman tarinan esiintymiselleen ja tanssi, musiikki ja asusteet kulkevat kaikki tämän tarinan mukaan. Suomessa on myös järjestetty samalla periaatteella toimivia karnevaaleja joka kesäkuu jo vuodesta 1990 lähtien. Suomen sambakoulujen liitto järjestää tämän ilmaistapahtuman ja se kerää paljon yleisöä joka vuosi.

© 2021 Stadi tanssii