Itämainen vatsatanssi

Itämaisen vatsatanssin historia ylettyy muinaiseen Egyptiin, vaikka sen tarkkaa synnyinpaikkaa ei olekaan täysin pystytty selvittämään. Sen uskotaan liittyvän vahvasti Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan kansantansseihin, sekä naisten soolotansseihin. Jotkut lähteet vievät myös hedelmällisyyskulttien rituaaleihin. Varmaa historiaa ja lähteitä löytyy kuitenkin vasta 1800-luvun loppupuolelta, jolloin länsimaiset ihmiset matkustivat arabimaihin ja dokumentoivat erilaisista tansseista. Tällöin vatsatanssi kulkeutui myös länsimaihin ja sitä pidettiin hyvin eksoottisena. Nämä erikoiset tanssit kiihottivat katsojiensa mielikuvitusta ja toivat mielikuvia haaremeista, paljaista vatsoista ja vahvasti meikatuista silmistä.Suuren yleisön tietouteen itämaiset vatsatanssit tulivat viimeistään vuonna 1893 jolloin Little Egypt niminen, luultavasti algerialainen, tanssija esitti itämaista tanssia Chicagon maailmannäyttelyssä. Tämän jälkeen monet amerikkalaiset tanssijat kopioivat saman nimen ja alkoivat esiintyä käyttäen tätä taiteilijanimeä tanssityylejä vaihdellen. Tansseissa näkyi haaremityylisyys ja niistä tuli hyvin fantasiapohjaisia. Jopa monet egyptiläiset tanssijat ja koreografit alkoivat seurata näitä tyylisuuntia. 1900-luvun alkupuolella Egyptissä ja Turkissa alettiin perustaa yökerhoja missä esitettiin vatsatanssiesityksiä. Näistä esityksistä tuli erittäin suosittuja ja moni vielä tänä päivänäkin tunnettu vatsatanssiesiintyjä aloitti uransa näissä yökerhoissa. Samaan aikaan Egyptin viihdeteollisuus alkoi tehdä elokuvia jotka levisivät laajalle arabimaailmaan. Vatsatansseilla oli iso rooli näissä elokuvissa ja pikkuhiljaa ne alkoivat saamaan vaikutuksia myös länsimaista.

Itämainen vatsatanssi

Vuosien saatossa itämainen vatsatanssi on levinnyt erittäin laajalle ympäri maailmaa. Siitä on haarautunut monia eri tyylilajeja. Vatsatanssi on siitä upea harrastus, että se sopii aivan kaikille riippumatta ruumiin rakenteesta, iästä ja sukupuolesta. Itse asiassa nykyään on jopa aika yleistä, että myös miehet osallistuvat vatsatanssitunneille. Se vahvistaa keskivartalon lihaksia ja sisältää hyviä perusliikkeitä koko ylävartalolle.

Vatsatanssin eri tyylilajit

Suomessa suosituin vatsatanssi on erilaiset egyptiläiset vatsatanssin tyylit. Niitä toivat Suomeen monet kuuluisat vatsatanssi vierailijat kuten Raqia Hassan ja Mahmoud Redan. Suomalaisten tanssikoulujen yhteistyö on erittäin tiivistä ja vierailuja jaetaan keskenään paljon. Monista tanssikouluista löytyy ryhmiä niin aloittelijoista ammattilaisiin asti.Egyptiläiset käyttävät tanssista nimitystä raqs sharqi (’itämainen tanssi’) mikä tarkoittaa estradilla esitettävää soolotanssia. Tosin nykyään nimitystä voidaan käyttää myös yleisesti kuvaamaan itämaista tanssia vastakohtana länsimaiselle tanssille. Suomessa on alettu puhumaan estraditanssista. Se on monipuolinen vatsatanssin tyyli sillä siinä koreografia on vapaa ja vaikutteita voi imeä lähes mistä tahansa tanssityylistä. Perinteisiä tyylilajeja on olemassa monia. Raqs baladi on näistä ehkä kaikkein suosituin. Se tarkoittaa yksin esitettävää soolotanssia. Sana baladi tarkoittaa Egyptissä kotimaista ja kansanomaista. Sen juuret ulottuvat pitkälle Egyptin maaseutuun ja kyliin. Sanotaan että se on tanssi mikä opitaan jo pienenä ja mitä kaikki tanssivat. Se perustuu erittäin pehmeisiin liikkeisiin mitkä on helppo aloittelijankin oppia.

virtaavat liikkeet

Perinteisenä muotona raqs sharqi sisältää hyvin voimakkaita ja virtaavia liikkeitä. Vaikka sekin juontaa juurensa maaseudulta, on se ajan myötä kehittynyt enemmänkin kaupunki ja kabaree miljööseen sopivaksi. Vaikka monet tanssivälineet kuten huivi ja miekka ovat länsimaista perua, kuuluu alkuperäiseen tanssiin myös muutamia eri tansseissa esiintyviä välineitä. Raqs shamadan on perinteisesti hääjuhlassa esitettävä vatsatanssi jossa pään päälle asetetaan näyttävä kynttiläkruunu. Raqs al saif eli miekkatanssi oli vaimon tanssi miehelle jolla osoitettiin kunnioitusta ja uskollisuutta. Turkkilainen vatsatanssityyli poikkeaa hieman Egyptiläisestä tyylistä, erot eivät kuitenkaan ole kovin suuria. Turkkilainen tyyli on liikeradoiltaan suurempaa sekä vauhdikkaampaa. Muuten se noudattaa samaa liikerataa mikä perustuu kummassakin alkuperämaassa vartalon luonnolliseen liikehdintään.Itämaisen vatsatanssin arvostus vaihtelee edelleen. Sitä ei kuitenkaan koskaan ole täysin hyväksytty ja pidetty kunniallisena. Privaattitanssi on yleisesti hyväksytympää kuin julkinen tanssi. Julkista tanssia pidetään usein epäilyttävänä. Monet tanssin ammattilaiset ovat kuitenkin tehneet paljon työtä häivyttääkseen julkisen tanssin huonon maineen. Erityisesti Suomessakin vieraillut Mahmoud Redan on tehnyt paljon työtä tanssin maineen parantamiseksi.

© 2021 Stadi tanssii