Hip hop tanssi

Hip hop tanssi sai alkunsa muun hip hop kulttuurin kanssa 1970-luvun Amerikan suurkaupungeissa, joissa asuvat tanssiryhmät kehittivät omia tyylilajejaan. Laji tuli suuren yleisön tietoisuuteen 80-luvulla ensi-iltansa nähtyjen elokuvien Soul Train, Breakin, Beat Street, ja Wild Style, tämä johti tanssin kaupallistumiseen, ja tanssin päätymiseen tanssistudioiden opetus valikoimiin. Maailman ympäri.

Kautta 90- ja 2000-lukujen hip hop on pysynyt viihteen kärkisijoilla, monien suosittujen artistien taustatanssijat ottavat kovasti vaikutteita tyylilajista, ja valtavirta televisioon on tuotettu vuosien varrella useita draama ja dokumenttisarjoja jotka pyörivät lajin ympärillä. Tästä huolimatta hip hop on onnistunut säilyttämään katu uskottavuutensa kautta vuosien, ja sen harrastus on edelleen voimissaan lähiöiden kaduilla.

Historia

Hip hopin alkuperäiseksi kehittäjäksi mielletään New Yorkin Bronxissa 1970-luvulla vaikuttanut DJ Kool Herc, jonka legendaariset katubileet lanseerasivat myös rap musiikin. Kehitys lähti käyntiin DJ kulttuurin myötä nousseista breakdancing, funk, ja uprock tanssityyleistä, joita harrastettiin pääosin kaupungin afroamerikkalaisten ja latino yhteisöjen keskuudessa.

DJ Kool Herc kehitti rap musiikkiin johtaneen break beatin nimenomaan tanssijoita varten, tämän aikana levyltä soitettavan kappaleen instrumentaali osiota pidennetään sitä kierrättämällä, näin antaen mahdollisuuden esitellä taitojaan runsaamman ajan kanssa. Breakdancing sai vaikutteita myös kamppailulajeista, ja se kehittyi huomattavasti akrobattisempaan suuntaan.

Yhtä aikaa breakdancing liikkeen kehittymisen kanssa funk tanssin tyylit lähtivät kehittymään Amerikan länsirannikolla. Kalifornialaisten kaupunkien afrikkalaisamerikkalainen ja latino väestö kehittivät funk musiikin tahdissa tanssittavaksi useita tanssityylejä jotka antoivat vaikutteita hip hop tanssille, kuten roboting, bopping, hitting, locking, ja popping. Nämä tyylilajit levisivät laajempaan tietoisuuteen televisio ohjelma Soul Train:in kautta. Kautta vuosien hip hop tanssi on aloittanut useita muoti tansseja tiettyjen rap musiikki biisien yhteydessä tanssittavaksi, ja tämä ilmiö jatkuu usein uusien hitti kappaleiden julkaisun yhteydessä.

Hip hop tanssijat perustivat tanssiryhmiä, jotka kilpailivat usein toisiaan vastaan. Ryhmien sisäinen dynamiikka oli tärkeä hip hop kulttuurin kehittymiselle, ja niiden välinen kilpailu auttoi lajin kehittymisessä akrobatisempaan suuntaan. Ryhmät korostivat usein yhteenkuuluvuuttaan saman tyyppisellä vaatetuksella.

Hip hop tanssin tyylilajit

Breakdancing, tai breaking, on yksi hip hop kulttuurin peruspilareista, graffitimaalauksen ja musiikin lisäksi. Afroamerikkalaiset aloittivat breaking tanssin, New Yorkin Puerto Ricolainen yhteisö otti sen omakseen, ja kehitti sen nykyiseen akrobaattisen muotoon. Nykymuodossaan breakdanceen kuuluu neljä perus tanssia; toprock,  joissa esiintyjä tanssii seisoma asennossa, downrock, jonka aikana sekä tanssijan kädet, että jalat ovat maassa, freeze asennot joissa tanssija poseeraa dramaattisissa asennoissa täysin paikallaan, ja akrobaattiset power-liikkeet. Breakdance tapahtuu tyypillisesti cypherin, tai Apache linjojen ääressä. Cypherissä tanssittaessa yleisö muodostaa ringin tanssijan ympärille, Apache linjat muodostuvat kilpailevista porukoista, jotka seisovat rivissä toisiaan vastatusten.

Kaliforniassa alkunsa saanut popping tekniikka perustuu lihasten nopeaan rytmilliseen jännitykseen ja rentoutukseen, jonka seurauksena tanssijan vartalo näyttää hytkyvän. Taidokkaan tanssijan popping seuraa täysin musiikin rytmiä. Poppingilla on useita alalajeja, joiden aikana tanssijan vartalo liikkuu lähes yliluonnollisella tavalla, esimerkiksi nestemäisesti, strobimaisesti, tai liukuen lattian yli kuin se olisi kiillotettu öljyllä.

Hip hop tanssin luonnollista kehitystä new Yorkin kadulla seurasi sen kaupallistaminen koreografien ja tanssin opettajien johdosta. Tämä tyyli on yleisesti esillä musiikkivideoissa, ja suosittujen artistien live esitysten aikana. Kaupallinen hip hop eroaa suuresti kaduilla tanssitusta tyylistä, ja ennalta mietityt koreografiat poistavat tanssista sille tärkeän improvisaatio elementin, ja useiden tanssijoiden mielestä se onkin ideologisesti lähempänä studio tekniikalla varustettua urbaania biletanssia, kuin alkuperäistä hip hoppia.

© 2021 Stadi tanssii