Breikkitanssi

Breikkitanssi, breikki, breakdance tai b-boying on tanssilaji, jossa notkeus ja tasapaino ovat keskipisteessä. Katujen tanssina tunnettu laji houkuttelee monesti nuoria tanssin pariin. Breikkitanssi on lähtöisin Yhdysvalloista, Etelä-Bronxista, jossa DJ Kool Herc yhdisti kappaleiden lyömäsoitinkohtia luodakseen ”breikkejä”. Breikki on osa hip hop-kulttuuria ja se näkyy usein tanssijoiden pukeutumisessa sekä musiikkivalinnoissa. Kyseisessä tanssityylissä ”battlet” eli tanssikilpailut tanssijoiden kesken ovat suosittuja. Niissä voi olla yksin tai ryhmissä. Näitä battleja monesti kuvataan ja ladataan myös videopalveluihin nettiin, jossa niitä katsotaan paljon. Breikkiä voidaan kuvata jopa akrobaattiseksi, sillä sen liikkeisiin kuuluuvat muun muassa päälläseisonta ja esimerkiksi ”tuulimyllyt”.Breikin sydän on sopiva musiikki. Pukeutumistyylin lisäksi musiikilla on suuri merkitys hyvässä breikkitanssissa. Musiikin tulee olla energistä, tahdikasta ja tanssissa suositaankin hip hop-tanssimusiikkia. Tämän lisäksi koko tanssin konsepti ja tekniikka ovat tärkeitä.

Tunnetut breikkitanssijat

Siitä syystä, että breikki sopii hyvin katutanssiksi, sitä voidaan harrastaa missä tahansa ympäristössä. Breikkiä ei tarvitse opetella kouluissa, vaikka niissäkin sitä harrastetaan ja varsinkin tekniikkaa on hyvä hioa hyvän opettajan kanssa. Tästä syystä maailmassa on paljon tunnettuja breikkaajia ja niiden suosio on kasvanut internetin myötä. Erilaiset tekniikat ja tyylilajit aiheuttavat usein kiistaa breikkaajien parhaimmuudesta, joten kyse on enemmän siitä, mistä kukin tykkää eniten.Tunnetuksi breikkitanssijaksi voidaan luetella Doctor Ice, eli Fred Reeves. 1980-luvulla tanssiryhmään UTFO (Untouchable Force Organization) kuulunut tanssija tunnettiin juuri breikkiliikkeistään. Muita varteenotettavia ovat muun muassa The Rocksteady Crew, Crazy Legs ja Mr. Wiggles. Hip hop-tanssin yksi merkittävä osa on breikkaaminen ja maailmankuulut tähdet ovat ottaneet myös breikistä sopivia liikkeitä. Esimerkiksi Michael Jacksonia ja Paula Abdulia voidaan pitää hip hop-tanssin huippuina.Odotettavissa on, että kuuluisuuksia tulee listalle lisää. Breikki nimittäin lisättiin vuonna 2018 Nuorten Olympialaisiin, jotka pidettiin Buenos Airesissa. Mitä tunnetummaksi tanssityyli tulee, sitä enemmän sen harrastajiin ja ammattilaisiin kiinnitetään myös huomiota.

Breikki elokuvissa ja teatterissa

Hollywood on lisännyt breikkiä moniin tanssielokuviin ja musikaaliin. Sen näyttävyys ja tahdikkuus tekevät siitä mielenkiintoista seurattavaa. Step Up voi olla yksi maailman suosituimmista tanssielokuvista, sillä sen julkaistuttua 2006 myös internet alkoi kehittymään. Elokuvan ja juuri breikin viihdearvon vuoksi huomattiin, että breikkitanssivideoille löytyi paljon katsojia. Step Upista tuttu näyttelijä Channing Tatum on tehnyt myös muita tanssielokuvia, kuten Magic Mike, joista löytyy ripaus breikkiä. Breikkiliikkeitä on lisätty myös muihin elokuvatyyleihin. Komediaelokuva Zoolander on tanssiin keskittyvä huumorileffa, jossa tyylikkäimmät liikkeet otetaan juuri breikistä.

Breikki ryhmätanssi

Breikki ei ole vielä aivan löytänyt Broadwaylle ja isoihin teattereihin, mutta sen suosio on jatkuvasti kasvussa. Erilaisia tanssiryhmiä palkataan näyttelijöiksi ja koreografeiksi. Juuri breikin akrobaattisuus sopii hyvin teatterilavoille ja tuo esitykseen sen sopivan ripauksen todellisuutta.Breikkiä voi harrastaa missä vaan ja miten vaan. Breikin tyylin ja tekniikan lisäksi ystäväpiiri sekä kaveriporukka voi olla merkittävä tekijä. Monesti meneekin niin, että breikkitanssia harrastetaan vapaa-ajalla hyvässä porukassa. Silloin tekniikka ei välttämättä ole se tärkein, vaikka taitavuutta ja lahjakkuutta arvostetaan. Suomessa breikkiä voi harrastaa monissa tanssikouluissa ja -studioissa, mutta niitäkin löytyy hieman eri tyylejä. Hip hop-tanssin yksi alalajeista on breikki, joten jos listoilta ei erikseen löydy breikkiä, saattaa se olla osa hip hop-tanssitunteja. Tanssi on kuitenkin helppo aloittaa kokeilemalla erilaisia liikkeitä hyvän musiikin tahtiin. Vaikka monelle vanhan koulukunnan aikuiselle breikki saattaa tuntua vieraalta ja jopa turhalta, kehittää breikki nopeasti tanssijan tasapainoa, koordinaatiota ja lihaksia.

© 2021 Stadi tanssii