logo logo

Blog

Itämainen vatsatanssi

Lähettänyt on elo 13, 2019 in Tanssi | Kommentit pois päältä artikkelissa Itämainen vatsatanssi

Itämainen vatsatanssi

Itämaisen vatsatanssin historia ylettyy muinaiseen Egyptiin, vaikka sen tarkkaa synnyinpaikkaa ei olekaan täysin pystytty selvittämään. Sen uskotaan liittyvän vahvasti Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan kansantansseihin, sekä naisten soolotansseihin. Jotkut lähteet vievät myös hedelmällisyyskulttien rituaaleihin. Varmaa historiaa ja lähteitä löytyy kuitenkin vasta 1800-luvun loppupuolelta, jolloin länsimaiset ihmiset matkustivat arabimaihin ja dokumentoivat erilaisista tansseista. Tällöin vatsatanssi kulkeutui myös länsimaihin ja sitä pidettiin hyvin eksoottisena. Nämä erikoiset tanssit kiihottivat katsojiensa mielikuvitusta ja toivat mielikuvia haaremeista, paljaista vatsoista ja vahvasti meikatuista silmistä.Suuren yleisön tietouteen itämaiset vatsatanssit tulivat viimeistään vuonna 1893 jolloin Little Egypt niminen, luultavasti algerialainen, tanssija esitti itämaista tanssia Chicagon maailmannäyttelyssä. Tämän jälkeen monet amerikkalaiset tanssijat kopioivat saman nimen ja alkoivat esiintyä käyttäen tätä taiteilijanimeä tanssityylejä vaihdellen. Tansseissa näkyi haaremityylisyys ja niistä tuli hyvin fantasiapohjaisia. Jopa monet egyptiläiset tanssijat ja koreografit alkoivat seurata näitä tyylisuuntia. 1900-luvun alkupuolella Egyptissä ja Turkissa alettiin perustaa yökerhoja missä esitettiin vatsatanssiesityksiä. Näistä esityksistä tuli erittäin suosittuja ja moni vielä tänä päivänäkin tunnettu vatsatanssiesiintyjä aloitti uransa näissä yökerhoissa. Samaan aikaan Egyptin viihdeteollisuus alkoi tehdä elokuvia jotka levisivät laajalle arabimaailmaan. Vatsatansseilla oli iso rooli näissä elokuvissa ja pikkuhiljaa ne alkoivat saamaan vaikutuksia myös länsimaista.

Itämainen vatsatanssi

Vuosien saatossa itämainen vatsatanssi on levinnyt erittäin laajalle ympäri maailmaa. Siitä on haarautunut monia eri tyylilajeja. Vatsatanssi on siitä upea harrastus, että se sopii aivan kaikille riippumatta ruumiin rakenteesta, iästä ja sukupuolesta. Itse asiassa nykyään on jopa aika yleistä, että myös miehet osallistuvat vatsatanssitunneille. Se vahvistaa keskivartalon lihaksia ja sisältää hyviä perusliikkeitä koko ylävartalolle.

Vatsatanssin eri tyylilajit

Suomessa suosituin vatsatanssi on erilaiset egyptiläiset vatsatanssin tyylit. Niitä toivat Suomeen monet kuuluisat vatsatanssi vierailijat kuten Raqia Hassan ja Mahmoud Redan. Suomalaisten tanssikoulujen yhteistyö on erittäin tiivistä ja vierailuja jaetaan keskenään paljon. Monista tanssikouluista löytyy ryhmiä niin aloittelijoista ammattilaisiin asti.Egyptiläiset käyttävät tanssista nimitystä raqs sharqi (’itämainen tanssi’) mikä tarkoittaa estradilla esitettävää soolotanssia. Tosin nykyään nimitystä voidaan käyttää myös yleisesti kuvaamaan itämaista tanssia vastakohtana länsimaiselle tanssille. Suomessa on alettu puhumaan estraditanssista. Se on monipuolinen vatsatanssin tyyli sillä siinä koreografia on vapaa ja vaikutteita voi imeä lähes mistä tahansa tanssityylistä. Perinteisiä tyylilajeja on olemassa monia. Raqs baladi on näistä ehkä kaikkein suosituin. Se tarkoittaa yksin esitettävää soolotanssia. Sana baladi tarkoittaa Egyptissä kotimaista ja kansanomaista. Sen juuret ulottuvat pitkälle Egyptin maaseutuun ja kyliin. Sanotaan että se on tanssi mikä opitaan jo pienenä ja mitä kaikki tanssivat. Se perustuu erittäin pehmeisiin liikkeisiin mitkä on helppo aloittelijankin oppia.

virtaavat liikkeet

Perinteisenä muotona raqs sharqi sisältää hyvin voimakkaita ja virtaavia liikkeitä. Vaikka sekin juontaa juurensa maaseudulta, on se ajan myötä kehittynyt enemmänkin kaupunki ja kabaree miljööseen sopivaksi. Vaikka monet tanssivälineet kuten huivi ja miekka ovat länsimaista perua, kuuluu alkuperäiseen tanssiin myös muutamia eri tansseissa esiintyviä välineitä. Raqs shamadan on perinteisesti hääjuhlassa esitettävä vatsatanssi jossa pään päälle asetetaan näyttävä kynttiläkruunu. Raqs al saif eli miekkatanssi oli vaimon tanssi miehelle jolla osoitettiin kunnioitusta ja uskollisuutta. Turkkilainen vatsatanssityyli poikkeaa hieman Egyptiläisestä tyylistä, erot eivät kuitenkaan ole kovin suuria. Turkkilainen tyyli on liikeradoiltaan suurempaa sekä vauhdikkaampaa. Muuten se noudattaa samaa liikerataa mikä perustuu kummassakin alkuperämaassa vartalon luonnolliseen liikehdintään.Itämaisen vatsatanssin arvostus vaihtelee edelleen. Sitä ei kuitenkaan koskaan ole täysin hyväksytty ja pidetty kunniallisena. Privaattitanssi on yleisesti hyväksytympää kuin julkinen tanssi. Julkista tanssia pidetään usein epäilyttävänä. Monet tanssin ammattilaiset ovat kuitenkin tehneet paljon työtä häivyttääkseen julkisen tanssin huonon maineen. Erityisesti Suomessakin vieraillut Mahmoud Redan on tehnyt paljon työtä tanssin maineen parantamiseksi.

Sensuelli rumba

Lähettänyt on kesä 18, 2019 in Tanssi | Kommentit pois päältä artikkelissa Sensuelli rumba

Sensuelli rumba

Rumba, rakkauden tanssi, on syntynyt alunperin Etelä-Amerikassa Kuubassa. Rumban sydän on miehen ja naisen välisessä vetovoimassa, jota pyritään korostamaan viettelevillä vartalon liikkeillä ja kiinteällä katseyhteydellä. Tanssiparin välistä jännitystä pyritään luomaan viehkojen vartalon liikkeiden lisäksi vetäytymisillä ja kiusoittelulla. Tanssin suuri lataus välittyy katsojalle saakka – rumba onkin myös suosittu kilpatanssilaji. Sitä pidetää kaikista latinotansseista sensuelleimpana. Rumbaa tanssitaan yleensä bolero-muusikkityylin tahtiin. Musiikkilajin nimi on Suomessa vielä hieman tuntemattomampi, mutta pikkuhiljaa se on juurtumassa myös meidän käyttöömme. Nämä kuumat rytmit ovat täydellisiä viekottelevan rumban pariksi.

Tanssilajin monet koulukunnat

Rumba ei ole varsinaisesti yksi tietty tanssi, vaan se pitää sisällään suuremman määrän saman tyylisiä tansseja. Tämä aiheuttaa usein sekaannusta varsinkin tanssin synnyinmaan ulkopuolella. Amerikkaan ja Eurooppaan levitessään rumban käsite hämärtyi hieman, ja Suomen rajat ylitettyään varsinainen rumban merkitys olikin jo melko vääristynyt.  Tämä on johtanut siihen, että useat opettajat ja tanssikoulut opettavat erilaisia askelia puhuen aina vain rumbasta. Näin kaksi rumban tanssijaa voivat kohdatessaan olla täysin eri maailmassa toistensa kanssa, ja luonnollisesti tanssiparin askelet eivät täsmää.Rumban askellus ja rytmitys ovat hyvin erikoisia. Tahdin ykkösiskulla, eli kaikkein voimakkaimmalla iskulla, ei oteta askelta, vaan sen täyttää hidas painon siirto ja vartalon liike. Tämä tahdin aloitus luo omalta osaltaan tanssin sensuellin, ainutlaatuisen ilmeen. Askelrytmi on kuitenkin usein aloitteleville tanssijoille hyvin hankala oppia, varsinkin kun bolero pyrkii ensimmäisen tahdin korostamisen sijaan piilottamaan sitä. Tästä syystä monet tanssinopettajat ovat kehittäneet rumbasta omia, yksinkertaistettuja versioita, mikä antaa vielä oman mausteensa jo valmiiksi sekaiseen soppaan. Näistä versioista tunnetuin lienee amerikkalaisen Arthur Murrayn neliörumba, eli amerikkalainen rumba.

Rumban perusaskeleet

Rumba-opas

Rumba koostuu kuudesta perusaskelesta. Kuten edellä mainittu, ensimmäisellä iskulla askelen korvaa vartalon liike. Varsinkin aloitteleville tanssijoille tyypillinen virhe on, että tyhjällä iskulla ei tehdä mitään, vaan liike pysähtyy täysin. Tämä isku kuitenkin tulee käyttää vartalon painon siirtämiseen ja vartalon viehkeään liikahtamiseen. Miehen ja naisen askelet ovat peilikuvat toistensa kanssa – mies lähtee liikenteeseen siirtämällä painon oikealle jalalle, ja nainen vasemmalle. Rumban askelet lasketaan aina tavalla kaks–kol–nel–ja–yks. Tanssin kuviot ovat hyvin samankaltaisia cha cha chan kanssa, mutta ne ovat vain paljon hitaampia. Liikkeisiin saadaan rumballe tyypillistä viehkeyttä terävöittämällä askelia ja käännöksiä. Musiikin tempo on rauhallinen, joten askelissa voidaan hieman hidastella, jotta terävät käännökset eivät sekoita rytmiä. Lanteiden liike tekee suuren osan liikeen sulavuudesta. Askelia ottaessa jalkojen siirtäminen lähellä toisiaan saavat liikkeen näyttämään kauniimmalta. Myös tanssijan asento voi muuttaa merkittävästi sitä, miltä tanssi näyttää katsojalle.

Rumba Suomessa

Rumba on rantautunut myös kotimaamme rannoille, ja siihen sopivaa musiikkia kuulee useaan otteeseen lavatanssillan aikana. Suomessa tanssittava versio on yleensä niin sanottua lavarumbaa, jossa ollaan yksi isku edellä tai vastaavasti yksi isku jäjessä. Tämä helpottaa rytmin sisäistämistä. Suomalaisilla lavoilla nähtävässä rumbassa tanssin viettelevyys on hieman vähemmän korostettua. Sen romanttinen ote ja kosiotanssin kaltainen ydin säilyy kuitenkin. Huippukilpalavoilla nähtävä rumba on niin teatraalista, että sen tuominen sellaisenaan suomalaisille lavoille voisikin näyttää hieman hassulta. Musiikki, jonka tahtiin rumbaa tanssitaan, on perinteisesti ollut espanjan kielistä. Nykyään kuitenkin rumbaa tanssitaan kansainvälisesti. Suomenkielisiä rumbaan sopivia kappaleita ovat esimerkiksi Finlandersin Hiljaiset sillat, Janne Tulkin Nadja, Kari Tapion Meren kuisketta, Teuvo Oinaksen Anna aikaa rakkaudelle ja Kauko Simosen Orjan Ruusu näin muutamia mainitaksemme.

Breikkitanssi

Lähettänyt on huhti 13, 2019 in Tanssi | Kommentit pois päältä artikkelissa Breikkitanssi

Breikkitanssi

Breikkitanssi, breikki, breakdance tai b-boying on tanssilaji, jossa notkeus ja tasapaino ovat keskipisteessä. Katujen tanssina tunnettu laji houkuttelee monesti nuoria tanssin pariin. Breikkitanssi on lähtöisin Yhdysvalloista, Etelä-Bronxista, jossa DJ Kool Herc yhdisti kappaleiden lyömäsoitinkohtia luodakseen ”breikkejä”. Breikki on osa hip hop-kulttuuria ja se näkyy usein tanssijoiden pukeutumisessa sekä musiikkivalinnoissa. Kyseisessä tanssityylissä ”battlet” eli tanssikilpailut tanssijoiden kesken ovat suosittuja. Niissä voi olla yksin tai ryhmissä. Näitä battleja monesti kuvataan ja ladataan myös videopalveluihin nettiin, jossa niitä katsotaan paljon. Breikkiä voidaan kuvata jopa akrobaattiseksi, sillä sen liikkeisiin kuuluuvat muun muassa päälläseisonta ja esimerkiksi ”tuulimyllyt”.Breikin sydän on sopiva musiikki. Pukeutumistyylin lisäksi musiikilla on suuri merkitys hyvässä breikkitanssissa. Musiikin tulee olla energistä, tahdikasta ja tanssissa suositaankin hip hop-tanssimusiikkia. Tämän lisäksi koko tanssin konsepti ja tekniikka ovat tärkeitä.

Tunnetut breikkitanssijat

Siitä syystä, että breikki sopii hyvin katutanssiksi, sitä voidaan harrastaa missä tahansa ympäristössä. Breikkiä ei tarvitse opetella kouluissa, vaikka niissäkin sitä harrastetaan ja varsinkin tekniikkaa on hyvä hioa hyvän opettajan kanssa. Tästä syystä maailmassa on paljon tunnettuja breikkaajia ja niiden suosio on kasvanut internetin myötä. Erilaiset tekniikat ja tyylilajit aiheuttavat usein kiistaa breikkaajien parhaimmuudesta, joten kyse on enemmän siitä, mistä kukin tykkää eniten.Tunnetuksi breikkitanssijaksi voidaan luetella Doctor Ice, eli Fred Reeves. 1980-luvulla tanssiryhmään UTFO (Untouchable Force Organization) kuulunut tanssija tunnettiin juuri breikkiliikkeistään. Muita varteenotettavia ovat muun muassa The Rocksteady Crew, Crazy Legs ja Mr. Wiggles. Hip hop-tanssin yksi merkittävä osa on breikkaaminen ja maailmankuulut tähdet ovat ottaneet myös breikistä sopivia liikkeitä. Esimerkiksi Michael Jacksonia ja Paula Abdulia voidaan pitää hip hop-tanssin huippuina.Odotettavissa on, että kuuluisuuksia tulee listalle lisää. Breikki nimittäin lisättiin vuonna 2018 Nuorten Olympialaisiin, jotka pidettiin Buenos Airesissa. Mitä tunnetummaksi tanssityyli tulee, sitä enemmän sen harrastajiin ja ammattilaisiin kiinnitetään myös huomiota.

Breikki elokuvissa ja teatterissa

Hollywood on lisännyt breikkiä moniin tanssielokuviin ja musikaaliin. Sen näyttävyys ja tahdikkuus tekevät siitä mielenkiintoista seurattavaa. Step Up voi olla yksi maailman suosituimmista tanssielokuvista, sillä sen julkaistuttua 2006 myös internet alkoi kehittymään. Elokuvan ja juuri breikin viihdearvon vuoksi huomattiin, että breikkitanssivideoille löytyi paljon katsojia. Step Upista tuttu näyttelijä Channing Tatum on tehnyt myös muita tanssielokuvia, kuten Magic Mike, joista löytyy ripaus breikkiä. Breikkiliikkeitä on lisätty myös muihin elokuvatyyleihin. Komediaelokuva Zoolander on tanssiin keskittyvä huumorileffa, jossa tyylikkäimmät liikkeet otetaan juuri breikistä.

Breikki ryhmätanssi

Breikki ei ole vielä aivan löytänyt Broadwaylle ja isoihin teattereihin, mutta sen suosio on jatkuvasti kasvussa. Erilaisia tanssiryhmiä palkataan näyttelijöiksi ja koreografeiksi. Juuri breikin akrobaattisuus sopii hyvin teatterilavoille ja tuo esitykseen sen sopivan ripauksen todellisuutta.Breikkiä voi harrastaa missä vaan ja miten vaan. Breikin tyylin ja tekniikan lisäksi ystäväpiiri sekä kaveriporukka voi olla merkittävä tekijä. Monesti meneekin niin, että breikkitanssia harrastetaan vapaa-ajalla hyvässä porukassa. Silloin tekniikka ei välttämättä ole se tärkein, vaikka taitavuutta ja lahjakkuutta arvostetaan. Suomessa breikkiä voi harrastaa monissa tanssikouluissa ja -studioissa, mutta niitäkin löytyy hieman eri tyylejä. Hip hop-tanssin yksi alalajeista on breikki, joten jos listoilta ei erikseen löydy breikkiä, saattaa se olla osa hip hop-tanssitunteja. Tanssi on kuitenkin helppo aloittaa kokeilemalla erilaisia liikkeitä hyvän musiikin tahtiin. Vaikka monelle vanhan koulukunnan aikuiselle breikki saattaa tuntua vieraalta ja jopa turhalta, kehittää breikki nopeasti tanssijan tasapainoa, koordinaatiota ja lihaksia.

Valssi

Lähettänyt on helmi 28, 2019 in Tanssi | Kommentit pois päältä artikkelissa Valssi

Valssi

Romanttinen valssi on kaikkien aikojen suosituimpia tansseja. Jotkut pitävät sitä ”kaikkien tanssien äitinä” ja juhla-tanssien ”selkärankana”, valssi on tosiaan monien tanssien perusta. Todella romanttinen tanssi, koska se koostuu pehmeistä, pyöreistä, virtaavista liikkeistä. (lisää…)

Hip hop tanssi

Lähettänyt on heinä 21, 2018 in Tanssi | Kommentit pois päältä artikkelissa Hip hop tanssi

Hip hop tanssi

Hip hop tanssi sai alkunsa muun hip hop kulttuurin kanssa 1970-luvun Amerikan suurkaupungeissa, joissa asuvat tanssiryhmät kehittivät omia tyylilajejaan. Laji tuli suuren yleisön tietoisuuteen 80-luvulla ensi-iltansa nähtyjen elokuvien Soul Train, Breakin, Beat Street, ja Wild Style, tämä johti tanssin kaupallistumiseen, ja tanssin päätymiseen tanssistudioiden opetus valikoimiin. Maailman ympäri.

(lisää…)

Ballroom – tanssien historia

Lähettänyt on kesä 23, 2018 in Tanssi | Kommentit pois päältä artikkelissa Ballroom – tanssien historia

Ballroom – tanssien historia

Ballroom tyyppiset tanssit ovat paritansseja, joita tanssitaan viihdemielessä, ja arvostelu kilpailuissa kautta maailman. Kautta viihde historian, tämän tyyppiset tanssit ovat olleet suosittuja myös television, musiikkiteatterin, ja elokuvien maailmassa.

(lisää…)

Afrikkalainen tanssikulttuuri

Lähettänyt on kesä 13, 2018 in Tanssi | Kommentit pois päältä artikkelissa Afrikkalainen tanssikulttuuri

Afrikkalainen tanssikulttuuri

Afrikkalaisesta tanssista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä sub-saharan valtioiden tanssi kulttuureita. Näistäkin puhuttaessa on hyvä pitää mielessä että Afrikan manner on valtava, ja eri alueide, heimojen, ja maiden välillä on vähintäänkin yhtä paljon eroja kuin Euroopan valtioiden. Perinteiset Afrikkalaiset tanssit olivat pääosin rituaalisia, seremoniaan liittyviä, tai tapa kertoa tarinoita suurelle yleisölle.

(lisää…)

Intialainen tanssikulttuuri

Lähettänyt on kesä 7, 2018 in Tanssi | Kommentit pois päältä artikkelissa Intialainen tanssikulttuuri

Intialainen tanssikulttuuri

Tanssi on tärkeä osa Intialaista nykykulttuuria ja historiaa, ja maasta löytyy useita eri tyylilajeja jotka voidaan määritellä joko klassisiksi Intialaisiksi tansseiksi, tai perinteisiksi kansantansseiksi. Kuten muidenkin kulttuurin osa-alueiden kohdalla, eri puolella maata alkunsa saaneilla tansseilla on suuria eroja. (lisää…)

Japanilainen tanssi

Lähettänyt on touko 25, 2018 in Tanssi | Kommentit pois päältä artikkelissa Japanilainen tanssi

Japanilainen tanssi

Japanilaisella tanssilla on pitkät historialliset juuret, ja yksi suosituimmista japanilaisista legendoista kertoo tarinan siitä, kuinka auringon jumalatar Amaterasu Omikami sulki itsensä luolaan, ja vain  jumalatar Amenouzume:n suorittama tanssi sai hänet avaamaan luolan oven, ja näin pelastamaan maailman ikuiselta pimeydeltä. (lisää…)

Kiinalaisen tanssin historia

Lähettänyt on touko 10, 2018 in Tanssi | Kommentit pois päältä artikkelissa Kiinalaisen tanssin historia

Kiinalaisen tanssin historia

Kiinalainen tanssikulttuuri on hyvin laaja ja monimuotoinen sekoitus traditionaalisia, ja moderneja vaikutteita. Tanssia nähdään sekä kansanomaisessa kulttuurissa, että korkeakulttuurissa, ja jokaisella Kiinan 56 virallisesti tunnistetusta etnisestä ryhmästä on omanlainen kulttuurinsa, joka pitää sisällään myös kansantanssin. (lisää…)

bottom