Argentiinalainen tango

Tango on paritanssi jonka juuret ovat alunperin 1880-luvulla, Etelä-Amerikassa Argentiinan ja Uruguayn rajamaastossa. Tanssi sai alkunsa köyhillä asuinalueilla, joiden paikallinen väestö oli sekoitus Eurooppalaisia maahanmuuttajia, orjien jälkeläisistä, ja alkuperäisväestön edustajia. Tanssityyli otti vaikutteita useista vanhemmista lajeista, mukaan lukien valssin, masurkan, ja Afrikkalaisperäisen candombe -tanssin. Tango -sana tarkoitti alunperin orjaväestöln laitonta kokoontumista musiikin soiton yhteydessä.

Tangon tanssiminen alkoi satama alueilla, joilla paikalliset bisnesmiehet houkuttelivat uusia asiakkaita baareihin musiikin välityksellä. Muusikoita palkattiin myös paikallisiin bordelleihin, mistä on syntynyt harha ajatus että tango olisi saanut syntynsä näissä paheellisuuden keskittymissä. Todellisuudessa naiset olivat alueella niin pienessä vähemmistössä, että n epätodennäköistä että bordellin omistaja olisi tahtonut työntekijöidensä tuhlaavan aikaa tanssimiseen, miesten viihdyttämisen sijasta. Useat asiakkaista olivat merimiehiä, jotka veivät tanssityylin mukanaan takaisin kotimaihinsa. Tango levisi näin ympäri maailman suhteellisen nopeasti, ja useat maat, kuten Suomi, kehittivät siitä omanlaisiaan alalajeja. 1900-luvun alussa useat orkesterit ja tanssijat matkustivat myös Eurooppaan ja Amerikkaan, aiheuttaen tango kuumeen vuosisadan alkuvuosina. Useat asiakkaista olivat merimiehiä, jotka veivät tanssityylin mukanaan takaisin kotimaihinsa. Tango levisi näin ympäri maailman suhteellisen nopeasti, ja useat maat, kuten Suomi, kehittivät siitä omanlaisiaan alalajeja. 1900-luvun alussa useat orkesterit ja tanssijat matkustivat myös Eurooppaan ja Amerikkaan, aiheuttaen tango kuumeen vuosisadan alkuvuosina. Historiallisesti miehet päätyivät myös harjoittelemaan keskenään, ja he kokoontuivat useita kertoja viikossa harjoituksiin, joiden aikana vanhemmat miehet kouluttivat nuorempia miehiä tanssin saloissa. Tämä tarkoitti että miehet päätyivät oppimaan sekä viejänä että vietävänä olemisen, mikä auttoi heidän empaattisuuttaan kun he vihdoin pääsivät viemään naista, mikä yleensä tapahtui noin kolme vuotta harjoittelun aloittamisen jälkeen. Naiset oppivat tanssin isiltään, veljiltään, tai vanhemmilta naisilta.

Tangon nousu Euroopassa

Tango oli ensimmäinen Eurooppaan rantautunut paritanssi joka salli, ja vaatikin, improvisaatiota sitä tanssivalta parilta. Ennen tango kuumetta jokainen pari tanssi oli tarkkaan koreografioitu, ja tanssilattialla jokainen pariskunta noudatti samaa kuviota. Näin ollen tangon voidaan ajatella olevan nykyaikaisten seuratanssien ainoa oikea edeltäjä. Alunperin tango saapui Eurooppaan Ranskan Marseillen kautta 1900-luvun alussa Etelä-Amerikkalaisten merimiesten toimesta. Miehet opettivat tangon salat paikallisille tytöille. Lopullisesti tango otti pariisin omakseen 1912, jolloin varakkaiden Argentiinalaisten perheiden pojat toivat tanssin Ranskalaisten yläluokkien koteihin vieraillessaan maassa Grand Tour -kierroksilla. Seuraavaan vuoteen mennessä tango oli kiertänyt ympäri maailman, ja jokaisen itseään kunnioittavan sosiaalisen perhosen oli opeteltava sen askeleet. Waldorf hotelli Lontoossa aloitti Tango teekutsut, ja Selfridgen tavaratalo järjesti tango iltamat, jotka julistettiin kauden suurimmaksi tapahtumaksi. Muoti oli alkanut muuttumaan käytännöllisemmäksi Euroopassa, ja tämä osiltaan auttoi tangon suosion nousuun. Vauhdikasta tanssia oli helppo seurata ilman kiristäviä korsetteja ja vannehameita. Kaupat ottivat osaa tango innostuksen kasvatukseen, ja asiakkaat saattoivat käyttää rahansa paitsi tango kenkiin, ja mekkoihin, myös tanssille nimettyihin hattuihin ja sukkahousuihin.

Nyky tangon tyylisuunnat

Nyky tango kattaa useita tyylisuuntia, jotka eroavat toisistaan huomattavasti, mutta käyttävät myös toistensa perinteitä hyväkseen. Yhteistä kaikille on se että niitä tanssitaan pari tansseina miehen ja naisen välillä. Esimerkiksi salongeissa harrastetaan Tango de Salon tyylisuuntaa, ja tanssityyli on arvokas niin askeltensa, kuin pukeutumisenkin kannalta. Köyhiltä alueilta kotoisin oleva Orillero taas on huiman iloista, monipuolista, ja siitä puuttuu jäykkä muodollisuus. Tangon rakastajat ovat pyrkineet rakentamaan version tangosta, niin kuin he kuvittelevat että sitä tanssittiin 20- ja 30-luvuilla CAnyengue -tyylin muodossa, ja Fantasia on varta vasten kehitetty näytös tanssiksi, jota tanssitaan korostetuin elein yleisön edessä.

Tangon nousu Euroopassa

© 2021 Stadi tanssii